Ovdje ćete pronaći odgovore na Vaša pitanja,potrebna je samo registracija, zelimo vam prijatan boravak na nasem forumu.. Very Happy

Join the forum, it's quick and easy

Ovdje ćete pronaći odgovore na Vaša pitanja,potrebna je samo registracija, zelimo vam prijatan boravak na nasem forumu.. Very Happy
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» JASMIN KAROLINA--Gelsemium Sempervirens
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimeSub Avg 19, 2023 12:39 pm od Bran(ko)

» Barleria repens rosea
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimePet Feb 10, 2017 9:25 pm od Admin

» Tibouchina urvilleana
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimePet Feb 10, 2017 9:16 pm od Admin

» Murraya paniculata....Kineski jasmin
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimePet Feb 10, 2017 9:05 pm od Admin

» Trachelospermum jasminoides
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimePet Feb 10, 2017 8:30 pm od Admin

» Naklijavanje sjemena
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimePet Feb 10, 2017 7:56 pm od Admin

» Male cake za uzgoj biljaka ;)
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimeČet Jan 19, 2017 1:38 pm od Admin

» Jacaranda mimosifolia - Jacaranda
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimeČet Sep 29, 2016 7:17 pm od Admin

» da li se mogu kod vas nabaviti rizomi achimenesau Beogradu i Srbiji ih nema
 Paprika--Capsicum annuum I_icon_minitimeČet Sep 29, 2016 6:31 pm od Admin

April 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Kalendar Kalendar

Ključne reči

dupli  rezančići  RAZMNOZAVANJE  pecenjare  

https://biljke.bosnianforum.com/t108-ideje-za-vrt
 Paprika--Capsicum annuum Lol13

Paprika--Capsicum annuum

Ići dole

 Paprika--Capsicum annuum Empty Paprika--Capsicum annuum

Počalji od Admin Pet Feb 14, 2014 4:18 pm

 Paprika--Capsicum annuum P111

 Paprika--Capsicum annuum P211

 Paprika--Capsicum annuum P311

Pripada porodici Solanaceae, kao i paradajz i plavi patlidžan
Paprike mogu biti kupaste, okrugle, baburaste, prizmatične, spljoštene, a veličina od nekoliko centimetara do nekoliko decimetara.
Što se boje tiče postoje plodovi tamnozelene, žute, zelenožute, bledožute, bele, narandžaste i crvene.
Kada je u pitanju proizvodnja paprike, najbolje je da se iste vrši na novim zemljištima, na kojima dugo godina nisu gajene biljke iz njene porodice Najbolje uspeva u ratarskom plodoredu, posle žitarica, u uslovima navodnjavanja.
Pre iznošenja na polje rasad paprike treba da se „kali“, tj. otkrije i bar nedelju dana izloži prirodnim uslovima kao što su direktna sunčeva svetlost, hladne noći, kiša, vetar i sve ono što biljke očekuje tokom života na stalnom mestu, na otvorenom polju.
Prvo prihranjivanje obavlja se pred početak cvetanja. Zemljište treba stalno da bude vlažno. Bolje je zalivati preko dana, po najvećoj vrućini, nego po noći kad je temperatura niska.
Ako se biljke sade ručno, bolje je iskopati jamice, zaliti ih i onda saditi biljku. Posle sadnje biljku treba ponovo zaliti da dobije bolji kontakt sa zemljištem
Admin
Admin

Broj poruka : 526
Datum upisa : 09.01.2014

https://biljke.bosnianforum.com

Nazad na vrh Ići dole

 Paprika--Capsicum annuum Empty Re: Paprika--Capsicum annuum

Počalji od Admin Pet Feb 14, 2014 4:20 pm

Najpoznatije sorte paprika su:

- Palanačka babura - snažna, kompaktna, niskog rasta, sa visećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, a u biološkoj crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće; ranostasna sorta, pogodna za gajenje na polju i u zaštićenom prostoru, tolerantna prema najčešćim prouzrokovačima bolesti paprike, koristi se za sve vidove prerade i potrošnje, prinos tehnološki zrelih plodova 30-40 t/ha.

- Danica - snažna, kompaktna, niskog rasta sa strčećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, u biološkoj crvene boje, izražene krupnoće, debelog perikarpa, srednjestasna sorta, pogodna za gajenje u polju i zaštićenom prostoru, otporna prema virusu mozaika duvana (TMV), koristi se za sve vidove prerade i potrošnje, prinos tehnološki zrelih plodova 30-40 t/ha

- Šorškari - snažna, kompaktna, niskog rasta, sa strčećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, a u biološkoj crvene boje, umerene krupnoće, srednjestasna sorta; pogodna za sve vidove potrošnje i prerade, prinos 25-30 t/ha.

- Beli Kalvil - niskog rasta, srednje bujnog stabla, plod tipa paradajz-paprike, u tehnološkoj zrelosti mlečno bele, a u biološkoj crvene boje, krupan, debelog perikapa, malo pljosnat, gladak; srednjestasna sorta; namenjena preradi, prinos 25-30 t/ha.

- Lola - čvrstog stabla, razgranata, prosečne visine 86 cm, prosečan broj plodova po biljci je od 6-8; tipa dugih paprika, viseći mlečno žute boje u tehnološkoj, a crvene u fiziološkoj zrelosti, gladak i krupan, rana sorta; namenjena gajenju u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, otporna prema virusu mozaika duvana.

- Moravica - snažna, razgranata, umerene visine, visećih plodova tipa polubabure, boja ploda u tehnološkoj zrelosti je mlečno bela, a u biološkoj zrelosti crvena, veoma krupan, izraženo debelog perikarpa (mesa); rana sorta; pogodna za sve vidove potrošnje, može se gajiti u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, prinos 50-60 t/ha.

- Paraćinka - snažna, kompaktna, umereno visokog rasta, strčećih plodova tipa polubabure, u tehnološkoj zrelosti svetlozelene, a u biološkoj crvene boje, debelog perikarpa i umerene krupnoće; veoma rana sorta; pogodna za sve vidove potrošnje, uspešno se gaji i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, prinos ploda 30-40 t/ha.

- Mačvanka - snažna, razgranata, umerene visine, štrčećih plodova; polubabura, piramidalne forme, u tehnološkoj zrelosti žutozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, srednje krupnoće; srednje rana sorta; pogodna za sve tipove potrošnje, prinos oko 30 t/ha.

- Somborka - pripada grupi polubabura, poludeterminantnog rasta, snažna, kompaktna, stablo se grana; blago ljut, težine 60-90 g, svetlo žute boje u tehnološkoj zrelosti i intenzivno crvene boje u biološkoj zrelosti; srednje rana sorta; koristi se za raznovrsne načine prerade, prinos je oko 40 t/ha u uslovima pune agrotehnike, tolerantna je prema najčešćim prouzrokovačima bolesti paprike.

- Palančanka - snažna, razgranata, umerene visine, strčećih plodova; polubabure, u tehnološkoj zrelosti mlečno-bele, a u biološkoj intenzivno crvene boje, plodovi sadrže kapsicin i umerene su ljutine; rana sorta; pogodna za potrošnju u svežem stanju i industrijsku preradu, prinos 30-35 t/ha.

- Morava - snažna, razgranata, srednje visokog rasta, štrčećih plodova; polubabura, u tehnološkoj zrelosti žuto-zelen, a u biološkoj crvene boje, srednje krupnoće; kasna sorta; pogodna je za svežu potrošnju i industrijsku preradu, prinos oko 30 t/ha.

- Smederevka - slatka paprika-roga okruglog preseka ploda; bele boje, viseći, dug sa veoma debelim mesom; koristi se u svežem stanju, a odlična je ze sve vidove kišeljenja i termičke obrade, može se gajiti u plastenicima i na otvorenom polju, gde ostvaruje veoma dobre prinose, preko 45 t/ha.

- Duga bela - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti mlečno bele, a u biološkoj crvene boje, izražene krupnoće; srednje rana sorta; pogodna za sve tipove potrošnje, visoko prinosna, 35-45 t/ha tehnološki zrelih plodova.

- Dora - srednje rana sorta, veoma dugih i krupnih plodova u tipu kapije; svetlo žute boje u tehnološkoj i jarko crveni u botaničkoj zrelosti, mesnat, dvostrano spljošten, tako da se veoma lako termički obrađuje, a još lakše ljušti; može se koristiti za svežu upotrebu i sve vidove prerade, u povoljnim uslovima gajenja daje prinose oko 50 t/ha.

- Župska rana - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti žuto-ćilibarne, a u biološkoj intenzivno crvene boje, debelog perikarpa, izražene krupnoće; ana sorta; pogodna je za ranu poljsku i proizvodnju u zaštićenom prostoru, prinos se kreće od 25-35 t/ha.

- Virdžina - visokog rasta, čvrste stabljike koja se grana, broj plodova po biljci je 10-12; izduženi, pljosnati, zelene boje u tehnološkoj, a crvene u fiziološkoj zrelosti, prosečna težina je 105 grama, mesnati su i ujednačenog oblika i veličine, prijatnog ukusa; srednje rana sorta; namenjena je za svežu potrošnju i industrisku preradu, lako joj se odvaja pokožica, vrlo je prinosna 40-50 t/ha, nosilac je otpornosti prema virusu mozaika duvana.

- Zlatna medalja - snažna, razgranata i umereno visokog rasta, visećih plodova; duga kapija, u tehnološkoj zrelosti svetlozelen, a u biološkoj intenzivno crvene boje, osrednje krupnoće; rana sorta; pogodna za gajenje u zaštićenom prostoru-rana plastenička proizvodnja.

- Strižanka - snažna, razgranata, srednje visine, strčećih plodova; pripada tipu polubabura, u tehnološkoj zrelosti žute, a u biološkoj intenzivno crvene boje, umerene krupnoće; srednja rana sorta; pogodna za potrošnju u svežem stanju i industrijsku preradu, prinos oko 40 t/ha, pogodna je za ranu poljsku proizvodnju i proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Palanačko čudo - snažna, razgranata, umerene visine, visećih plodova; dug, srcolikog oblika (tip pimiento), boja ploda u tehnološkoj zrelosti je tamno – zelena, a u biološkoj zrelosti tamno – crvena, veoma krupan, izraženo debelog perikarpa (mesa) i dvostrano spljošten; srednje rana sorta; pogodna za preradu, prinos 50 – 60 t/ha.

- Palanačka kapija - veoma snažna, razgranata, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti svetlozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće i dužine; rana sorta; pogodna za industrijsku preradu i potrošnju u domaćinstvima, prinos 30-35 t/ha.

- Severija - veoma snažna, visokog rasta, visećih plodova; veoma dug, tip kapije, u tehnološkoj zrelosti tamnozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće i dužine; srednjestasna sorta; pogodna za industrijsku preradu i potrošnju u domaćinstvima, prinos 40-45 t/ha.

- Kurtovska kapija - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; duga kapija, u tehnološkoj zrelosti tamnozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, krupan, debelog perikarpa; kasna sorta; masovno se koristi u preradi crvenih plodova, prinosi se kreću do 30 t/ha.

- Romana - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; tip šipke, u tehnološkoj zrelosti žutozelene, a u biološkoj crvene boje, veoma dug, umereno ljutog ukusa; rana sorta; izuzetno pogodna za ranu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Kobra - snažna, kompaktna, umerene visine, visećih plodova; tip šipke, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj crvene boje, dugi, umereno ljutog ukusa; rana sorta; izuzetno pogodna za ranu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Feferona žuta ljuta - umereno razgranata, osrednje visine, strčećih plodova; u tipu feferone, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj zrelosti žute boje, sitan, ljutog ukusa; rana sorta; namenjena za preradu, prinos 15-18 t/ha.

- Feferona crvena ljuta - habitus nešto bolje razvijen od Feferone žute ljute, viseći plodovi; u tipu feferone, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj zrelosti crvene boje,umerene ljutine; rana sorta; namenjena za preradu, prinos 10-15 t/ha.

- Sirena F-1 - snažna, razgranata, visokog rasta, visećih plodova; tip šipke, boja ploda u tehnološkoj zrelosti je žuto - zelena, a u biološkoj zrelosti crvena, ljut, izraženo debelog perikarpa (mesa); veoma rana sorta; namenjena za proizvodnju u zaštićenom prostoru.
Admin
Admin

Broj poruka : 526
Datum upisa : 09.01.2014

https://biljke.bosnianforum.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu